Tajna veština Hopi indijanaca

If you have knowledge, let others light their candles in it. – Margaret Fuller

Nekada vešto skrivana tajna, a danas jedna od ekskluzivnih tehnika u spa centrima širom sveta, ova tajna veština lečenja postala je tema brojnih rasprava u svetu spa i wellness industrije. Neki je smatraju izuzetno efektnom i visoko relaksirajućom metodom, dok drugi misle da je ona opasna i ne toliko dobra po zdravlje ljudi. Jedno je sigurno, a to vam garantujemo ličnim iskustvom jer smo imali priliku da probamo, da ukoliko se radi kvalitetno i na pravi način, ona definitivno daje odlične rezultate. Ali o korisnim efektima ćemo malo kasnije. Sada malo istorije.

Odakle vuče poreklo?

Masaža svećama ili umenost prirodnog lečenja je drevna veština Hopi indijanaca (skraćenica od Hopituh Shi-nu-mu, što znači – miroljubivi ljudi) koja se kroz vekove prenosila sa generacije na generaciju. Oni su bili fascinirani magijom vatre, a njeno duboko spiritualno značenje i njene pozitivne efekte, usmeravali su u cilju lečenja. U početku je bila samo deo ritualnih obreda koje su obavljali visoko rangirani članovi zajednice (šamani), ali kasnije ona postaje i važan deo lečenja koji će se prenositi na buduća pokolenja. Istorijski tragovi o upotrebi ovog vida lečenja se takođe mogu naći i kod naroda sibirskih stepa, širom Azije i kod indijanskih plemena u severnoj i južnoj Americi.

Koji su korisni efekti?

Kada govorimo o efektima, kao što smo već pomenuli, mišljenja su jako podeljena. Razlog tome leži u načinu upotrebe tj. sprovođenju samog tretmana. U nekim delovima sveta se ova metoda upotrebljava za odstranjivanje nečistoća iz slušnog kanala, koristeći improvizovane ‘fišeke’ od lišća (tradicionalna metoda Hopi indijanaca), što je i dovelo u pitanje delotvornost i sigurnost ove metode. Bez obzira na način rada, jedno je sigurno da vosak koji se normalno stvara u uhu nije moguće eliminisati ovom metodom. Takođe, tvrdnje da ova metoda pročišćuje krv i leči kancer su takođe pogrešne. Ono što je tačno, i što smo mi osetili na tretmanu jeste osećaj potpune relaksacije i rasterećenosti. To se postiže zahvaljujuci vakum efektu koji sveća stvara prilikom gorenja. Dolazi do masaže bubne opne usled blagog podpritiska (efekat dimnjaka) i vibracije talasa vazduha koja nastaje u sveći kretanjem plamena, što vrši dekompresiju tj. smanjenje pritiska u ušima, čeonom delu i paranazalnim sinusima. Na taj način se smanjuje sinusna napetost glave i zujanje u ušima što telo uvodi u relaksaciju.

querschnitt_gbSveće koje su korišćene tokom našeg tretmana su imale cevast oblik (šira cevčica za sok) i napravljene od visoko kvalitetnih sastojka pčelinog voska, ekstrakta meda, lekovitih bilja (žalfija, kantarion i kamilica) i 100% prirodnih esencijalnih ulja. Sveće se mogu nabaviti kod specijalizovanih proizvođača.

Način upotrebe?

Ovaj tretman se može probati u ekskluzivnijim spa centrima, ali ga je moguće raditi i kod kuće. Ukoliko ga radite kod kuće, bitno je da vam u tome neko pomaže, što zbog bezbednosti samog toka tretmana, što zbog postizanja bolje relaksacije, i uvek koristite kvalitetne sveće, specijalno napravljene za ovaj vid lečenja. Ukoliko imate perforaciju (pucanje) bubne opne, implant u uhu, upalu uha ili promene na koži u okolini uha, nemojte raditi tretman.

  1. Prirpremite adekvatnu relaksirajuću atmosferu, prigušite svetla, pustite neku dobru indijansku stvar (ovih dana se možete snabdeti kod ‘native Americans’ svirača u Knez Mihailovoj).
  2. Zauzmite udoban ležeći položaj na boku i prepustite se uživanju. Radi postizanja boljeg efekta relaksacije držite oči zatvorene.
  3. Sveću pozicionirajte tako da jedan kraj bude u uhu (spoljni deo uha), dok je drugi kraj slobodan da gori. Kontakt između sveće i spoljneg dela uha mora da bude dobar kako dim ne bi izlazio i kako bi zvučni efekat pucketanja tokom gorenja sveće bio potpun. Prostorija u kojoj se obavlja tretan ne sme biti na promaji.
  4. Tretirjte svako uho po 15min. Kako biste upotpunili tretman, gorenje sveća treba da prati lagana masaža vratnog dela. Nakon tretmana ostanite u ležećem položaju još 15-30min. kako bi efekti relaksacije bili još bolji.

Osećaj relaksacije koji nastaje slušanjem pucketanja plamena sveće, vibracija koja vrši blagu masažu bubne opne i predivni mirisi aromatičnih ulja koji se oslobađaju prilikom gorenja, su najbolja preporuka da obavezno probate ovaj autentičan način lečenja. Uživajte.

 

Read More…

Magično češkanje

Whosoever offers me with devotion a leaf, a flower, a fruit or water, that offereing of love, of the pure heart, I accept. – Mahabharata Zube peremo svakodnevno, kosu (ko poseduje:) češljamo skoro svakodnevno, a koliko često četkamo kožu, tj. da li to uopšte radimo i da li znamo šta to podrazumeva, pitanje je sad…. Read More…

9 1/2 minuta

Beauty is not in the face. Beauty is light in the heart. – Kahlil Gibran Više nego bilo koji deo tela, naše lice najbolje oslikava ono što se dešava ispod fasade koju predstavlja koža. S obzirom na činjenicu da prirodni proces starenja ne možemo zaustaviti, ostaje nam da kožu negujemo sa puno pažnje i ljubavi…. Read More…

Aromaterapija – Umetnost lečenja

“The mind and the body are like parallel universes. Anything that happens in the mental universe, must leave tracks in the physical one.” – Deepak Chopra Aromaterapija ili terapija esencijalnim uljima se može definisati kao nauka ili umetnost korišćenja prirodno dobijenih aromatičnih esencija iz biljaka u cilju uspostavljanja ravnoteže i usklađivanja zdravlja tela, uma i… Read More…

Šta je to piling kože i zašto je važan?

“If you want skin that is irresistible to touch, the secret is to touch yourself.” – Pratima Raichur Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti telo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa… Read More…

Vrste masaža

“Dodir je jedan od primitivnih oblika govora tela kojim se instiktivno pokazuje želja ili poštovanje prema drugim ljudima. Dobra masaža stvara osećaj prijatnosti, poverenja i radosti.” – MV. Zbog konstantne potrebe klijenata da probaju nešto novo, spa centri su primorani da vredno rade na usavršavanju svojih programa, kreirajući nove i unikatne tretmane. Trenutan broj različitih… Read More…

SerbiaEnglish